Don Boskov center Celje

Salezijanski mladinski center

Salezijanski mladinski center (SMC) želi posnemati oratorij vzgojitelja, pedagoga in duhovnika Janeza Boska, kot ga je imel v Turinu v Italiji. SMC je za mlade in otroke dom, ki sprejema, šola, ki uvaja v življenje, dvorišče za njihove prijateljske stike in življenje v veselju ter župnija, ki vzgaja v veri. Naš vzgojni pristop je preventivna vzgoja, ki preprečuje slabo, varuje mladostnika pred napačnimi odločitvami v življenju in načrtno goji pozitivno.

Bolj kot vzgojni program je pri nas v ospredju oseba s svojimi resničnimi potrebami. Ne gre toliko za to, da bi delali za mlade, temveč delamo predvsem z njimi. Mladostnikom želimo pomagati, da postanejo odgovorni, s tem da jim dajemo priložnosti, da lahko pokažejo svojo odgovornost.

SMC posveča pozornost predvsem delu z mladimi in za mlade, njihovi celostni vzgoji – da bi bili pošteni in odgovorni državljani.

SMC je za mladostnika priložnost, da se uči odgovornosti in da na sočloveka gleda s spoštovanjem in dobrohotnostjo.

Posebno skrb namenjamo animatorjem prostovoljcem. So duša in motor SMC-ja, za katerega žrtvujejo svoj prosti čas, mladostno energijo in znanje. Zanje organiziramo šolo, svoja znanja pa pridobivajo tudi ob srečanjih z drugimi animatorji in ob projektih, ki jih vodijo skupaj vse leto.

Pomembno je tudi medgeneracijsko sodelovanje in sožitje, zato naš SMC daje priložnosti celotnim družinam.

Razvedrilo na igrišču, spontana srečanja in druženje v notranjih prostorih dajejo temu mestnemu predelu in ustanovi svojevrsten pečat. Vse leto organiziramo razne vzgojne, kulturne, rekreativne, počitniške in druge dejavnosti. SMC tudi danes živi na polno in skuša kljubovati izzivom in težavam, s katerimi se srečujejo otroci in mladi.

POVEZAVA: Salezijanski mladinski center Celje