Don Boskov center Celje

Počitnice v Celju 2016

Za nami so polne in vesele počitnice

Počitniško vzdušje se je začenjalo že v mesecu maju, saj smo z animatorji začeli pripravljati celo paleto programov za prihajajoče počitnice, se izobraževali in usposabljali.

Poleg načrtovalnih sestankov smo posvečali precej časa predvsem vsebini in vzgojnemu pristopu pri naših programih. Pripravljali smo kar nekaj počitniških terminov: priprave za animatorje na Škofijah nad Koprom od 27. do 30 junija; oratorijske tri tedne od 4. do 22. julija; Morske užitke za otroke na Škofijah od 25. do 30. julija in tritedensko Počitniško varstvo doma od 25. julija do 12. avgusta. Sledilo je še nekaj izletov za animatorje.

V predpripravi je bilo potrebno urediti marsikaj: pripraviti vsebine (zgodbo, molitve, kateheze, popoldanske igre…) za oratorij, ki je smo ga letos naslovili: Skrivnostna vrata, razdeliti vloge med animatorji in pripraviti razne materiale, sceno… Poleg tega pa nismo pozabili na izobraževanje animatorjev. Pripravili smo dvoje izobraževanj skupaj s Salezijansko mladinsko pastoralo in štiri priprave na tematiko oratorija. Poleg tega smo uvajali celo vrsto pripravnikov, ki so z navdušenjem pristopili k animatorjem. To pozitivno vzdušje je bilo res čutiti že na pripravah na Škofijah, kjer ni bilo nikogar, ki bi stal ob strani…

Oratorij: Skrivnostna vrata.

Ko smo prišli domov s Škofij, nismo imeli veliko časa, samo štiri dni in že se je začel oratorij, ki je letos prvič trajal tri tedne. Dobro je bilo, da so bili pripomočki in teksti že večinoma pripravljeni, prav tako pa tudi scena in kostumi za odrsko zgodbo. Kako bo šlo, ali smo pripravljeni na tritedenski oratorij, ali imamo dovolj moči, kdo bo vse tri tedne na oratoriju?… vsa ta vprašanja so nas nekoliko begala. Vendar pa so se tako animatorji, kot tudi otroci sproti navduševali in podaljševali iz dneva v dan in iz tedna v teden udeležbo na oratoriju. Vseh otrok je bilo 140, animatorjev pa 33. Od teh jih je kar 24 otrok ostalo vse tri tedne, animatorjev pa 17. Viteška zgodba in tematika dneva, ki je povezovala vse dogajanje od jutranje molitve za animatorje, pa banski na temo in molitve, kateheza za otroke, pa tudi delavnice in popoldanski programi so bili uglašeni na isto tematiko. Zgodba nas je popeljala v viteški čas, ko je vladalo sovraštvo in negativni odnosi. Vendar se najdejo štirje junaki, ki se odločijo, da povrnejo pravo življenje na ta svet. Po raznih dogodivščinah končno pridejo do skrivnostnih vrat, za katerimi je novo življenje… Še eno novost smo vpeljali letos na našem oratoriju, namreč to, da so otroci v delavnicah (polovica je bilo takšnih delavnic) sami ustvarjali oratorij. Tako so sodelovali v dramskem nastopu, pri molitvi, pri popoldanskih igrah in pri glasbi. Iz dneva v dan je bilo navdušenje večje. To so čutili tudi doma, v družinah in so znali starši naš oratorij tudi pohvaliti. Moram tudi potrditi, da so se animatorji izredno potrudili in so dali vse od sebe, da bi vsem nam pripravili nepozabna doživetja. Ni bilo čutiti, da bi se kdo zavlekel v kakšen kot in tam čakal na konec ali pa, da bi vlekli vsak na svoje. Seveda je potrebno tudi pohvaliti kuhinjo z Boštjanom in našimi PUM-ovci, ki so nam pripravljali prav kraljevsko hrano. Poleg vsakodnevnega urnika, ki je bil stabilen, smo si popoldne privoščili tudi kopanje na celjskem bazenu, igro na Šmartinskem jezeru in celo ogled celjskega gradu – zahvala gre tudi upravi za brezplačen obisk gradu. Kakšno popoldne je bilo posebno:  akrobacije na kolesih s poligonom, napihljivo igrišče z milnico, zanimiva olimpijada, Hudinja ima talent in zaključna petkova prireditev, kjer smo pokazali, kaj smo izdelali in se naučili ter se posladkali s sladoledom in lubenicami. Mislim, da je končno povabilo na oratorij za prihodnje leto, ki naj bi trajal že štiri tedne, padel na plodna tla.

Morski užitki na Škofijah

Ta termin je najprej zapolnjen s prijavami-že junija. Udeležilo se ga je 23 otrok, 6 animatorjev in 5 spremljevalcev. Vreme je bilo prav prijetno toplo in je vabilo na morje. Tudi skupina je izžarevala toplino in navdušenje nad šestimi preživetimi dnevi v našem primorju. Večino časa smo preživeli seveda ob morju, bilo pa je tudi veliko drugih trenutkov, ki so nam popestrili počitnice: veseli večeri, igra v Kopru, nočno kopanje, nočna igra, ustvarjalne delavnice, šport… Poleg tega smo tudi vsi sodelovali pri urejenosti hiše, pri duhovnem programu in pri pomivanju posode. Ob koncu smo še temeljito pospravili hišo in se odpravili domov polni novih vtisov in prijateljstev. Seveda gre tudi tukaj velika zahvala skupini animatorjev, ki so se res potrudili za dobro vzdušje v celotni skupini in za lepo izpeljane programe.

Počitniško varstvo.

Doma je medtem v prostorih SMC-ja že potekalo tritedensko počitniško varstvo. Vključevali so se predvsem tisti otroci, katerih starši so v službi in potrebujejo varstvo za otroke. V treh tednih se je zvrstilo 55 otrok in 10 animatorjev. Pri varstvu nimamo tako intenzivnega programa kot pri oratoriju: dopoldne so bile ob igri v igralnici še ustvarjalne delavnice, igra na igriščih in skate parku, obisk adrenalinčka in džungle v City parku, po kosilu pa kakšna risanka in še sproščanje na igrišču. In že so bili tu starši, ki so po službi nekoliko utrujeni prišli iskat svoje otroke in dan se je tudi pri nas zaključil.

Nagradni zasluženi izlet za animatorje.

V dveh skupinah smo šli v vodni park Aquasplash v Lignanu pri Benetkah, kjer smo se kar dobro utrudili po vseh toboganih in vodnih igrah, ki so tam na razpolago. Prepričan pa sem, da so vsi, od najstarejših in najbolj izkušenih animatorjev pa do tistih, ki so se kot pripravniki vključili šele letos, zaslužili re velik hvala v mojem imenu in tudi v imenu vseh udeležencev letošnjih počitniških programov v SMC Celje. Ne smem pa pozabiti Tjaše Zupanc Noles, ki je v našem SMC-ju zaposlena preko javnih del in za svojo angažiranost zasluži pohvalo, saj je vodila vso administracijo in verjetno najbolj pozna vse udeležence in tudi starše.

In še: v letošnjih počitnicah smo razveselili in vključili v naše programe 228 otrok in 40 animatorjev in prostovoljcev.

Metod Ogorevc

You might also like