Don Boskov center Celje

Mednarodne salezijanske športne igre (PGSi)

MEDNARODNE SALEZIJANSKE IGRE MLADIH ali PGSI 2019

Letošnje Mednarodne salezijanske igre so bile zelo posebne, saj so potekale v Sloveniji. Pgsi poteka vsako leto v drugi državi,  nazadnje pa smo jih gostili v Sloveniji leta 2008. Na letošnjem PGSI-ju je sodelovalo 16 držav in 1200 mladih, ki pa jih je animiralo in spremljalo 200 prostovoljcev.

Sama sem se jih udeležila kot prostovoljka in izkušnja je bila res nepozabna. Prvi dan je potekal Valdocco program in registracija ekip. V Valdoccu je bilo veliko razno raznih iger  kot so  enka, namizni nogomet, badminton… Tam smo se mladi družili in spoznavali,  spletle pa so se tudi mnoge prijateljske vezi.

Drugi dan so se začela temovanja  in Valdocco program, ki so potekali do 19.00 ure. Nato je sledila otvoritvena slovestnost na kateri je nastopil cirkus Fuskabo, po končanem kulturnem programu  pa je nastopil tudi Stična bend.

Tretji dan so tekmovanja potekala po načru, kot tudi Valdocco program. Zvečer je sledila čudovita adoracija, ki je vsebovala veliko petja in celo nekaj plesa. Vsi smo bili ganjeni od lepote, na koncu pa  je inšpektor še povedal  zgodbo  za lahko noč. Tako se je duhovni večer tudi zaključil, udeleženci in spremljevalci  pa so odšli spat. Nekaj prostovoljcev nas je tudi ostalo, saj smo pomagali pospraviti. Po pospravljanju smo odšli na Rakovnik, kjer smo prostovoljci  spali v času iger.

Predzadnji, se pravi  četrti dan, so tekmovanja potekala le do 15. ure  in sicer zaradi izletov na katere so odšle nekatere ekipe. Lahko so izbirali med Bledom, Postonjsko jamo ali Ljubljanskim gradom. Kot sem slišala od ekip, so jim izleti bili zelo všeč, bili so osupli nad lepoto Slovenije.

Zvečer je sledil Festival narodov, na katerem se je je vsaka država predstavila s plesno, pevsko ali glasbeno točko ter svojo stojnico, na kateri so imeli razstavljene razne znamenitosti svoje države (naprimer značilne jedi ali pa slike raznih pomembnih stavb). Na koncu kot čisto zadnja se je predstavila Slovenija  in to z našo najbolj poznano pesmijo – Golico.

Zadnji dan smo imeli zjutraj skupno Sveto mašo ki je bila v več jezikih, vsak narod je imel tudi možnost prebrati  prošnjo v svojem jeziku.  Po maši smo dvorano  hitro pospravili  saj so kasneje v njej potekale  finalne in polfinalne tekme. V času tekem pa je kot vedno potekal Valdocco program. Zvečer  smo spet pripravili dvorano, tokrat za slovesni zaključek in podelitve.

Moja izkušnja na PGSI 2019 je bila res nepozabna, zanimiva in lepa. Sklenila sem številna nova prijateljstva, najbolj pa mi je bilo všeč dobro vzdušje.  Menim, da je res nekaj posebnega videti toliko mladih, ki govorijo toliko različnih jezikov, iz toliko različnih držav, na enem kupu in lahko rečem, da bi se kljub izčrpnemu delu in utrujenosti, na PGSI kot prostovoljka, takoj prijavila še enkrat.

Živa Romih

 

Povezava za slike:

You might also like