Sprejem fatimske Marije

Župnija bl. A. M. Slomška
20.08.2016

V večernem mraku sobote po prazniku Marijinega vnebovzetja je prišla v našo celjsko dekanijo Marija romarica iz Fatime. Na poti v župnijo Svetega Duha smo jo "prestregli" v župniji bl. A. M. Slomška. Po sprejemu smo se ustavili pri krajšem bogoslužju pri velikem križu na zelenici bodoče cerkve.

Župnik Tone jo je takole pozdravil: Spoštovani Marijini častilci, dovolite, da v imenu vseh pozdravim podobo fatimske Marije, naše nebeške Gospe, ki je stopila danes na tla naše župnije. Ustavila se je tukaj pred tukajšnjim križem, kakor je kot zvesta izpolnjevalka Očetovega načrta stala pred križem na Kalvariji. — Pozdravljena Mati, našega Gospoda Jezusa, pozdravljena mati naše vere, pozdravljena nebeška Gospa. — Naj se ob tvojem obisku odpre nebo nad knežjim mestom, predvsem pa naj se odpro naša srca za sprejem darov, ki nam jih prinašaš. Marija, s svojim Sinom nas spravi, svojemu Sinu nas priporoči, svojemu Sinu nas izroči!

Ministranti in možje so dvignili nosila z milostno Fatimsko Marijo na svoja ramena in jo v procesiji spremljali mimo nogometnega stadiona in športne dvorane preko hriba z grobiščem žrtev povojnih pobojev v župnijsko cerkev Svetega Duha. Med potjo smo se ji priporočali z molitvijo rožnega venca in petjem Marijinih pesmi. Mnogi avtomobili so upočasnili svojo vožnjo, da so videli ganljiv sprevod s prižganimi svečkami.

Pred cerkvijo v Novi vasi so nas pričakali mnogi Marijini častilci. Po župnikovem pozdravu in počastitvi fatimske Gospe smo v cerkvi zapeli pete litanije Matere Božje, opolnoči pa darovali sv. mašo ob lepi udeležbi ministrantov in vernikov.