Samopodoba

Celje
15.05.2015

Samopodoba

V sklopu delavnice Samopodoba nas je obiskala psihologinja Alenka Tacol. Govorila je o tem, kako ljudje lahko izboljšamo svojo samopodobo in s tem vplivamo na boljše življenje.

Nekaterih telesnih značilnosti ne moremo spremeniti, na primer telesne višine, barve polti, barve oči itn. Zato naj bi se sprejeli takšne, kakršni smo. Marsikaj pa vendarle lahko storimo zase: skrbimo za osebno higieno, dovolj spimo, pravilno in zdravo jemo, skrbimo za telesno dejavnost, ne kadimo in ne uživamo alkoholnih pijač, se sproščamo na zdrav način.

Z delavnice mi je v spominu ostal nasvet, da se ne primerjam z drugimi v svojo škodo. Samospoštovanje pomeni zaupanje v lastno vrednost, zato je človek, ki se spoštuje, zadovoljen sam s seboj. Prav tako si moramo organizirati svoj čas – kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri.

Gospa Tacol nam je svetovala, kako se učiti iz napak. Razmislimo o situaciji, v kateri smo bili neuspešni, in poiščimo razloge za neuspeh. Nato lahko najdemo nove načine, kako bomo uspešneje ravnali v podobnih situacijah.

Opozorila nas je, da imamo pravico povedati svoje mnenje in se postaviti zase. Tako lahko vsak pove svoje mnenje tudi takrat, kadar se razlikuje od mnenja drugih.

Spodbudila nas je, da se učimo sprejemati pohvalo in kritiko, pohvaliti druge in izraziti svoje želje. Prav tako nas je spodbudila ustrezno izražati svoja čustva. To pomeni pokazati in razložiti tudi negativna čustva, vendar ob tem upoštevati čustva drugih. Priporočljivo je najti osebo, ki ji lahko zaupamo, in se iskreno pogovoriti z njo. To so lahko prijatelj ali prijateljica, starši, učitelji ali mentorji.

Dobro je vedeti, da se v zdravem telesu počutimo bolje, zato si moramo prizadevati za zdravje in dobro samopodobo.

Dafina Begaj