Programi v SMC Celje 2015/16

POČITNIŠKI PROGRAMI 2016

ORATORIJ: bo letos kar tri tedne od 4. do 22. julija. Odpirali bomo SKRIVNOSTNA VRATA, skupaj s štirimi glavnimi junaki sredneveške dežele Edelon. Ob zgodbi, katehezi, delavnicah igri in potepanju bomo uživali v oratorijskih počitnicah. Že danes se lahko prijavite na tej spletni strani. Z animatorji pa bomo oratorij pripravljali počitniške programe na Škofijah od 27. do 30. julija.

MORSKI UŽITKI: bodo sledili oratoriju in sicer od 25. do 30. julija. Večinoma že poznate naše počitnice na morju, na Škofijah, kjer je poleg kopanja tudi veliko drugih programov, ki nas lahko navdušijo in presenetijo.

POČITNIŠKO VARSTVO: bo trajalo tri tedne od 25. julija do 12. avgusta.

Prijave na vse te počitniške programe lahko opravite na: http://celje.donbosko.si/prijavnica-na-programe-smc

 

 

ŠOLSKO LETO D015/2016

Tukaj so ...  novi programi v našem salezijanskem mladinskem centru; 

košarka_fantje; nogomet_fantje; animatorji; prostovoljci; odbojka_dekleta; 

plesna_skupina; kitara; učna_pomoč; tečaj_italijanščine; tečaj_španščine; tečaj_šivanja; 

band; mladinska_pevska_skupina; popoldansko_varstvo;

Druge programe bomo sproti dodajali in jih uvajali.

 

ZIMSKE POČITNICE - ORATORIJ: Alica v čudežni deželi

Oratorij bo potekal od 22.02. do 26.02. 2016. Vsak dan lahko otroci prihajajo že od 7,00 ure naprej. Program začenjamo ob 9,00 in ga zaključujemo ob 16,00. Otroci lahko počakajo na starše do 17,00 ure. 

Spremljali bomo zanimivo zgodbo o Alici, ki se znajde v čudni deželi, ki na koncu zanjo postane čudežna. Alica ugotovi, da lahko tudi na prvi pogled čudne in nesprejemljive okoliščine postanejo domače in koristne za naše izkušnje in odnose. 

Vsak dan bomo ob molitvi, dramski zgodbi, ustvarjalnih delavnicah, igri in zabavi veselo in koristno preživeli naše zimske počitnice. Za popestritev pa bomo šli tudi na drsanje in plavanje. Cena za ves teden s kosilom in vsemi programi je 30 €.

Za prijavo izpolnite naš spletni obrazec: Prijavnica na programe-izpolnite obrazec in obkljukajte Zimski oratorij_2016 ter na koncu kliknite na polje Pošlji.

 

POSTNI ČAS... KAJ NAJ IZBEREM ZA POSTNO VAJO?

Marsikdo se sprašuje, čemu se naj odpovem v postnem času? Včasih smo kar premalo ustvarjalni pri naših odločitvah in ostanemo iz leta v leto dolgočasni. Mogoče ti bo pomagal kakšen od predlogov, ki so spodaj našteti. 10 stvari, ki se jim laho v postnem času odpovem.

Odpoved čokoladi, bombonom in sladkarijam je zelo razširjena postna pokora, toda če se odpovedujemo vsako leto istim stvarem, lahko postane bolj rutina kot pa odpoved. Posdtiti se bi morala biti pomenljiva gesta odpovedi sebi za božjo ljubezen, še bolj, če mi pomaga rasti pri mojem obvladovanju sebe in pri tem, da cenim pomembne stvari življenja. Če želiš letos poskusiti nekaj drugačnega, lahko premisliš o naslednjih možnostih… 

1) EKRAN IN DIGITALNE NAPRAVE

Velika večina med nami je odvisna od svojih digitalnih medijev in postni čas je popolna priložnost, da se temu delno odpovemo in nekaj naredimo na tem področju. Mogoče lahko ukinemo ogled kakšne nadaljevanke-televizije preden gremo spat ali pa kakšno urico brskanja po internetu med denvom, mogoče pa lahko sprejmem odločitev, da se odpovem socialnim omrežjem vse do Velike noči. Lahko se odločim tudi, da odmislim vsak ekran – tv ali mobitel med vikendom, mogoče lahko uporabljam moj pametni telefon le za najnujnejše komunikacije.

2) NEGATIVNI IN KRITIČNI KLEPETI

Zelo redko se zgodi, da nekdo ne bi vsaj priložnostno kritiziral drugih ali se ne bi vključil v opravljive pogovore. Odpoved v postu tudi tem vrstam pogovorom pri naših sklepih, je veliko lažje reči kakor pa narediti… toda to je tudi eno od mogočnih pristopov, ki nas lahko spremenijo v boljše ljudi.

3) VROČE TUŠIRANJE

Nič ni lepšega, kot je dan začeti s toplim tušem… toda lahko bi nekoliko znišali temperaturo vode in to storili z mlačno vodo. Mogoče se da postaviti tudi timer-za to, da skrajšamo tuširanje (kar bo seveda lažje, če voda ne bo tako vroča!). V februarju in marcu bo tale odpoved še posebej veljavna…

4) NEPOTREBNO NAKUPOVANJE

 Mnogo je ljudi, ki se težko odpovedo zadnjim krikom mode in zadnjim znamkam, ki nam jih ponujajo police v trgovinah, ali pa so to nevi čevlji, mogoče pa majhni ekstra dodatki, ko grem ven. Pomislite, da bi se izogibali trgovinam in nepotrebnim nakupom med postnim časom. Lahko naredite še več: podariš nekaj drobiža revežu, ki ga srečaš, beraču… pomisliti in pomagatim ljudem, ki so v stiski, je temeljna krščanska drža v postu.

5) MAJHNI DODATKI

Američani obožujejo snack bare in majhnim užitkom tam, in pogosto je težje odpovedati se temu, kakor pa obrokom, ker so to naši tolažilne in priljubljene razvade – to, kar iščemo, ko smo pod stresom, utrujeni ali pa preprosto, ko se želimo sprostiti. Reči »ne« tej navadi nam lahko pove veliko o naši odvisnosti od Boga. Lahko nam pomaga tudi prihraniti nekaj denarja.

6) GLASBA IN RADIO

Postni čas nas vabi, da se nekoliko umirimo v sebi in prisluhnemo tišini Boga. Postiti se in odpovedati se našim playlistam, katerih smo navajeni, radijskim programom, je lahko učinkovit način, da to storimo… Spopasti se s tišino je lahko naporno, toda v tišini resnično lahko odkrijemo Boga.

7) BLIŽNJICE

Mislim na bližnjice, ki jih zaradi svoje lenobe uporabljamo pogosto, mogoče se nam zdijo tudi primernejše – kakor je dvigalo, ko bi lahko šli po stopnicah, naročiti taxi, ko bi lahko pešačili, kupiti narejeno kosilo, ko bi lahko nekaj pripravili sami doma. Nekatere naše navade so seveda nujno potrebne danes, da speljemo svoje življenje naprej, toda vprašanje je, katerim se laho odpovemo, da bi od sebe zahtevali nekaj več, obrnili svojo misel na Boga in ustvarili bolj pozitivne navade v svojem življenju.

8) PARFUMI

Lahko se zdi malo čudno, toda dišave so pomemben sestavni del sodobnega življenja in verjetno se niti ne zavedamo, da smo včasih kar preveč odvisni od njih – pomislite na dišave doma, v avotmobilih, na deodorante, na dišeče sveče, na vse vrste izdelkov za telo. To nikakor ni vabilo, da bi spregledali higijeno, lahko pa se odpovemo kakšnemu ugodju in to je lahko za vsakega izmed nas zanimiva postna vaja.

9) UMETNOST

 V mnogih cerkvah je še navada, da v postnem času pokrijemo križe, posebej v svetem tridnevju. Kaj je namen tega: da se verniki bolj osredotočijo na bistveno in mogoče tudi dati prostoru občutek praznine. Lahko poskusiš nekaj podobnega doma n zakriješ kakšno nabožno sliko – posebej na Veliki petek – ali pa snameš kakšno okrasno sliko. Tako lahko premišljuješ o svetu brez lepote in mogoče boš lahko bolj cenil/a vse lepo, kar te običajno obdaja.

10) VSE, KAR JE DOBRO

 Pozabite na čokolado – to je preveč lahko. Naši bretje in sestre po veri, pravoslavni verniki se odpovedo sladkorju, alkoholu in živalskim proizvodom. To pomeni nič putra, smetane ali jogurta, poleg nič sladkorja, nič mesa. Tudi če se ne želite odpovedati ničemur, kar po navadi jeste, poskusite načrtovati vaše obroke tako, da bo njih čutiti postnega duha: pripravite bolj enostavne obroke in izogibajte se hrani in sestavinam, ki jih imate za bolj razkošne in praznične.

Želim ti postni čas, ki te bo obogatil z mnogimi sadovi! Metod